MELO Collective är ett konstnärskollektiv som består av personer med bakgrund inom dans, musik och bildkonst. Sedan starten 2005 har vi skapat sceniska verk, konserter, installationer, ljudkoreografi/-arkitektur, musikproduktioner, konstutställningar, fanzine och interaktiva verk.
Gruppen initierades av dansarna/koreograferna Melina Mastrotanasi och Sara Soumah.
I kärngruppen ingår sedan starten även Ola Hjelmberg (konstnär/musiker) och senare tillkomna Andrea Fantuzzi (musiker/ljuddesigner). Till de olika projekten samarbetar vi även med återkommande eller nya gästkonstnärer och studenter genom praktik. De senaste åren har MELOs verksamhet mer och mer riktats till/för personer, framför allt barn och unga, med normbrytande funktion och under 2017 anställde vi för första gången en rullstolsburen dansare. Under 2018 fördjupade vi detta arbete och skapade ett helt nytt scenkonstverk, ’a place’, i samarbete med elever från Kung Saga Gymnasiesärskola på Dansens Hus. Under 2020-2022 fortsätter vi vårt samarbete med Kung Saga Gymnasiesärskola och utvecklar nya projekt och samarbeten för att nå fler barn och unga med normrytande funktion.
MELO rör sig i olika kulturella kontexter; på dansscenen, musikscenen, konsthallen, kulturhuset och särskolan. MELO har under åren samarbetat med bland annat. Dansens Hus, MDT, Weld, Konsthall C, NorrlandsOperan, Dansstationen, Inkonst, Rörelsen, Atalante, Hultsfredsfestivalen, Edsviks konsthall, Skarpnäcks kulturhus, Kungliga Svenska Balettskolan, Stockholms Stadsteater Skärholmen, Parkteatern, Eric Ericsonhallen, Villa San Michele (Italien), New Theatre on Pechersk (Ukraina), Centre Choreographique National de Caen/Basse-Normandie (Frankrike), Arts Printing House i Vilnius (Litauen), Fylkingen, Masterklass (Ukraina), Kung Saga Gymnasiesärskola samt en mängd kommuner, skolor, förskolor och särskolor runt om i Sverige.
MELO experimenterar på olika sätt med publikens roll och delaktighet i verken. Bland annat genom att placera besökaren mitt i verket, arbeta med interaktiva verk eller skapa koreografi och musik som omsluter publiken.
För att kunna omsluta besökarna och ta in ett helt rum med rörelse arbetar vi ofta med ett stort antal artister på scen. MELO har en platt struktur och alla beslut tas tillsammans med alla medlemmar.
För MELO har det sedan starten varit viktigt att arbeta utan en ledare. Vårt arbetssätt har definitivt en betydelse i hur vi arbetar estetiskt och med vår publik, och inte minst när vi arbetar med och för barn, med eller utan särskilda behov. MELO Collective har bland annat mottagit priser för sitt arbete med kultur för barn och unga från AddGender+ (2016) och för sin kollektiva arbetsstruktur från Coompanion (2015) och Stockholm Stads St:Julian-pris i kategorin Delaktighet (2018).
MELO medlemmar:
Melina Mastrotanasi: Koreograf, dansare, initiativtagare till MELO (2005). Har som dansare jobbat med bl a Ultima Vez (BE), Kajsa Giertz och Cirkus Cirkör (SE). Undervisar i partnering, improvisation och komposition.
Sara Soumah: Koreograf, dansare, initiativtagare till MELO (2005). Har jobbat med koreografer som t.ex. Per Jonsson, Kajsa Giertz, Vifira och Destiny af Kleen.
Ola Hjelmberg: Kompositör, musiker och bildkonstnär, medlem i MELO sedan 2005. Har komponerat musik till ett flertal scenproduktioner, bl.a. på Uppsala Stadsteater och Kenneth Kvarnström.
Andrea Fantuzzi: Musiker, ljuddesigner och kompositör, medlem i MELO sedan 2015. Arbetar med bl a komposition och produktion till film, tv och teater, frilansar som musiker i flera sammanhang i Stockholms område.